Nu ai nici un produs in cos.

 Vrei sa iti montezi camere de supraveghere? Afla de aici care este legislatia in vigoare 

 



  1. Montarea camerelor de supraveghere conform legislatiei
  2. Legislatia in domeniul camerelor de supraveghere video
  • legile camerelor de supraveghere in domeniul privat
  • legea privind montarea camerelor de supraveghere pe domeniul public
  1. Supravegherea si monitorizarea video la locul de munca
  2. In ce conditii se pot monta camerele de supraveghere?

Inca din luna mai a anului 2018, legea privind protectia datelor a fost modificata, fapt pentru care au intervenit schimbari ale modului in care sunt colectate si folosite acestea. Multe persoane care aleg sa monteze un sistem de supraveghere video in domeniul privat, in scop persoanal sau ca angajator, la locul de munca, sunt nedumerite in legatura cu legislatia in vigoare si maniera prin care monitorizarea video poate fi efectuata. In acest articol, vei afla mai multe despre legislatia din Romania si ce impune aceasta in folosirea sistemelor de supraveghere, in diferite situatii.

 

 1. Montarea camerelor de supraveghere conform legislatiei 

Inainte de a face cunostinta cu intreaga legislatie legata de supravegherea video, este foarte important sa intelegi de ce aceste inregistrari video sunt considerate date cu un caracter personal. Ei bine, se considera ca, atata timp cat aceste camere pot sa ajute la identificarea unui individ, ele sunt, automat, date personale. Ele pot reda nu numai identitatea unei persoane, ci si alte informatii legate de locul in care aceasta isi desfasoara activitatea la momentul respectiv.

Din acest motiv, ele sunt incadrate ca fiind date cu caracter personal.

Art. 1

(1) Colectarea, inregistrarea, stocarea, utilizarea, transmiterea, dezvaluirea sau orice alte operatiuni de prelucrare a imaginilor prin mijloace de supraveghere video, care permit identificarea directa sau indirecta a persoanelor fizice, reprezinta operatiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal ce intra sub incidenta prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.

 2. Legislatia in domeniul camerelor de supraveghere video 

Implementarea cadrului legislativ a fost facuta prin adoptarea unor regulamente in ceea ce priveste protectia persoanelor fizice, prelucrarea datelor referitoare la acestea si raspandirea lor. Desi acest act a fost adoptat de catre toate statele prezente in Uniunea Europeana, fiecare tara in parte are dreptul de a detalia normele aplicative.

In acest sens, Parlamentul Romaniei a adoptat cateva legi cu privire la montarea sistemelor de supraveghere video atat in sistemul privat, de catre angajator, cat si in spatiile publice, in scopul pazirii bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

  •  legile camerelor de supraveghere in domeniul privat 

Pentru linistea si siguranta dumneavoastra, puteti opta pentru montarea unor camere de supraveghere in spatiul privat, cu conditia ca acestea sa nu fie indreptate catre un alt spatiu privat alaturat. Utilizarea tehnicilor pentru captarea, monitorizarea sau identificarea persoanelor fizice este, asa cum s-a mentionat, o maniera de prelucrare a datelor cu caracter personal. Proprietarii spatiilor private au dreptul sa isi instaleze camere de supraveghere, in scopul de a-si proteja locuinta.

Legea 40/2010 - pentru modificarea si completarea Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor Monitorul Oficial 153/2010

Asadar, atat in cazul spatiilor publice, cat si in cazul proprietatilor private, montarea unui sistem de supraveghere trebuie semnalata.

  •  legea privind montarea camerelor de supraveghere pe domeniul public 

In spatiile publice, pot fi instalate sisteme de supraveghere video numai de catre firmele licentiate de catre Politia Romana. De asemena, este strict interzisa montarea unor camere in spatiile in care acestea ar putea sa atenteze la intimitatea unei persoane, precum in cabinele de proba, in toalete, in vestiare sau in alte spatii asemanatoare. La fel ca in cazul spatiilor private, camerele de inregistrare trebuie sa fie semnalate, obligatoriu.

Conform Legii nr.333/2003 art.58 instalarea de sisteme de supraveghere video asimilate sistemelor de alarma trebuie facute de catre firmele licentiate de politie.

Asadar, toate  sistemele de supraveghere video care NU sunt in domeniul privat trebuie  montate de catre firme licentiate de politie.

 

3.  Supravegherea si monitorizarea video la locul de munca 

In cazul de fata, situatia este putin mai complicata si, oarecum, dificil de gestionat. Conform legii 190/2018, angajatorul nu poate monta camere de luat vederi decat in cazul in care acesta poate sa demonstreze ca montarea unui sistem de supraveghere este unica metoda prin care poate sa intretina o buna functionare a afacerii sale. De asemenea, angajatorul trebuie sa demonstreze faptul ca aplicarea altor metode nu a functionat, asa ca, ultima varianta este aceea de a monta sisteme de supraveghere.

Mai mult de atat, acesta are obligatia de a informa angajatii, intr-un mod cat mai explicit, in legatura cu camerele montate, sa se consulte cu sindicatul salariatilor, daca este cazul si sa isi argumenteze cat mai bine decizia. Orice angajator are dreptul de a inregistra si stoca date personale, doar atata timp cat e imperium necesar sa le prelucreze, insa numai pe o perioada de 30 de zile. Prin urmare, datele vor putea fi stocate pe un numar de zile limitat.

Exista si unele cazuri in care legea de fata poate sa reglementeze un timp mai indelungat pentru inregistrarea si prelucrarea datelor sau alte cazuri in care angajatorul isi argumenteaza pertinent nevoia de a prelucra datele, pentru o perioada mai lunga de timp.

Conform Decizia Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal nr. 52/2012, imaginile care contin persoane sau nu, dar care pot duce cu usurinta la identificarea acestora, nu sunt permise la locul de munca.

Este foarte important sa ai la cunostinta faptul ca, nerespectarea GDPR poate sa aduca penalizari uriase.

4.  In ce conditii se pot monta camerele de supraveghere? 

Camerele video instalate pe strazi sau pe drumurile nationale, nu incalca nicio prevedere.Cei care instaleaza sisteme de supraveghere video la intrarea in imobil, in bloc sau alte spatii asemanatoare, vor avea nevoie de acordul scris al locatarilor, cat si al administratorului. Asadar, camerele de supraveghere a blocurilor sau imobilelor vor putea fi amplasate numai in urma deciziei luate de asociatia de proprietari, printr-o adunare generala.

Monitorizarea video poate fi posibila numai in conditii si scopuri foarte bine determinate, privind prelucrarea datelor cu caracter personal. In felul acesta, supravegherea video poate fi efectuata in urmatoarele cazuri: prevenirea infractiunilor, supravegherea traficului rutier,asigurarea protectiei persoanelor, imobilelor, instalatiilor, etc., indeplinirea unor indatoriri de interes public sau realizarea unor interese legitime.

Camerele de luat vederi pot fi montata in spatii deschise, publice, pe caile de acces din domeniul privat sau public. Acestea se vor monta numai in locuri vizibile, fiind interzisa ascunderea lor!