Nu ai nici un produs in cos.

Dictionar de termeni supraveghere video

Ce ar trebui sa stii despre termenii din supraveghere?

Inainte de a intra in mai multe detalii despre alegerea sistemului potrivit pentru casa sau afacerea ta trebuie sa vorbim despre termenii specifici din acest domeniu.

Este destul de dificil sa faci o comparatie intre doua sau mai multe sisteme cand te lovesti de abrevieri si terminatii cu care nu esti familiarizat.

Fiecare camera sau DVR are puncte forte si minusuri, trebuie doar sa stabilesti care sunt cerintele si nevoile tale poti apoi sa faci alegerea potrivita in functie de specificatiile gasite.

In continuare gasiti un mic glosar/dictionar cu explicatii:

DVR = digital video recorder ; este un aparat de sine statator, care capteaza semnalul video si il transforma in format digital si care se foloseste pentru stocarea imaginilor inregistrate de camerele de supraveghere

NVR = network video recorder ; este un aparat digital folosit pentru inregistrarea video cu camere IP sau IP WIRELESS. Acesta are nevoie de o retea de internet, are IP propriu si suporta formate full HD.

SEMNAL ANALOG = semnalul este transmis prin cablu coaxial. Standardele analogice folosite in Romania sunt cele PAL. PAL este un sistem analogic de codificare al semnalelor de televiziune color aparut in Europa de Vest si folosit in mai multe tari europene sau ne-europene; foloseste 625 linii/50Hz)

SENZOR CCD/CMOS = una din componentele importante din care este formata o camera ; senzorul transforma lumina in semnale electrice care formeaza imaginea video.

TVL = TV LINES, numarul de linii orizontale si verticale care se pot distinge pe ecran echivalentul pixelilor la sistemele digitale.

PIXELI = Este elementul component, cel mai mic, al imaginii digitale dupa care putem determina calitatea acesteia.

LENTILA FIXA = presupune o singura setare, nu permite sa reglati distanta focala, unghiul de vedere, si nivelul de zoom.

LENTILA VARIFOCALA = este mult mai flexibila si va permite sa ajustati campul vizual, rapid si usor.

CABLU COAXIAL = e un cablu electric, care se compune dintr-un fir conductor inconjurat de un material izolator, inconjurat de un alt invelis conductor la randul sau , acoperit de un ultim strat izolator.

CABLU UTP = (Unshielded Twisted Pair) un cablu fara ecranare al carui conductori sunt rasuciti unul in jurul celuilalt (= torsadare, metoda folosita pentru a diminua interferenta asupra calitatii transmisiei a campurilor magnetice exterioare si a interferentei produse de fiecare pereche activa).

DETECTIE MISCARE = functie a softului de inregistrare care in baza unui algoritm se face distinctia intre o imagine statica si modificari ale acestia (atunci cand cineva se misca in perimetrul stabilit ) si se porneste inregistrarea.

INFRAROSU = radiatii electromagnetice, invizibile cu efect termic, ce permit inregistrarea alb negru pe timp de noapte

H264 = este un standard de codare video, ultima generatie de compresie ridicata ce ajuta in diminuarea spatiului folosit de inregistrari pe hard disk

CLASA DE PROTECTIE IP = standard de protectie la intemperii (apa, praf) si obiecte straine ce pot influenta fiabilitatea camerelor video

LUX = este unitatea care masoara cantitatea de lumina. 0 lux inseamna intuneric total.

FPS = ( frames per second ) inseamna cate cadre (poze) sunt facute pe secunda. Un FPS mare inseamna un video mai cursiv insa si mai mult spatiu ocupat pentru stocare.

PTZ = Pan Tilt Zoom, tehnologie prin care se controleaza de la distanta camerele video, pe orizontala, verticala si prin zoom.

Mai departe vorbim despre cateva functii ale camerelor de supraveghere:

AES = (Autom​atic Electronic Shutter) un obturator este un dispozitiv care permite luminii să treaca pe o perioada determinata a unui senzor electronic sensibil la lumina , in scopul de a captura o imagine permanenta a unei scene. Softul va regla automat viteza obturatorului astfel ca o viteza mai mare inseamna imagini intunecate iar scaderea vitezei permite sa intre mai multa lumina si va capta o imagine mai luminoasa.

AUTO IRIS = permite camerei sa controleze automat diafragma obiectivului si sa adapteze in functie de diversele conditii de iluminare

AWB (Auto White Balance) = ajusteaza automat setarile de culoare pentru a obtine o calitate constanta si un balans de culoare.

AGC = (Automatic Gain Control) cand lumina scade sub un anume nivel si imaginile nu mai sunt clare, AGC mareste semnalul pentru a-l imbunatati in mod artificial si a produce imagini utilizabile.

ATR (Adaptive Tone Reproduction) = Functia de compensare imbunatateste contrastul obiectelor a carei gradatie a fost pierduta in cazuri de exemplu in care exista zone cu nivel redus si cu nivel crescut de lumina in acceasi imagine.

BLC (Backlight Compensation) = este un termen care descrie mecanismul prin care o camera poate compensa lipsa luminii prin a marirea automata a expunerii.

DNR (Digital Noise Reduction) = este o functie care ajuta la imbunatatirea calitatii imaginii dupa compresie prin reducerea granulatiei „zgomotului” .

D-WDR (Digital Wide Dynamic Range)= ) este o tehnica de software care optimizeaza calitatea imaginii prin ajustarea valorii gamma (γ) pentru a spori zonele intunecate.

HLC (High Light Compensation) = tehnologia prin care se detecteaza orice obiecte care cauzeaza lumina intensa ( de exemplu farurile masinilor) si protejeaza impotriva supraexpunerii.

Pentru mai multe informatii echipa Seku va sta la dispozitie de luni pana vineri intre 10 si 18. Ne puteti contacta la numerele de telefon 021.796.7601 sau 0741761382 sau pe mail la [email protected].