Nu ai nici un produs in cos.

Cat timp se pastreaza inregistrarile video potrivit legii?

(sursa: www.litmos.com )

Inregistrarea video reprezinta una din dovezile imbatabile in cazul actionarii in maniera legala in diferite contexte si situatii delicate, care potrivit legii urmeaza a fi discutate si disputate in instanta, cu scopul de a ajunge la o sentinta/ o decizie cat mai potrivita din punct de vedere al probelor aduse si al desavarsirii unei anumite fapte, care nu se afla in normele legislative permise.

Cuprins:

1.Ce spune legislatia: Cat timp se pastreaza inregistrarile video?

2.Cine poate instala, folosi si stoca informatiile de pe camerele video pentru a le folosi drept probe?

3.Care este scopul inregistrarii video si ce fapte pot fi contestate in instanta prin probele video?

 

1.Ce spune legislatia: Cat timp se pastreaza inregistrarile video?

Conform Deciziei nr. 52/2012 cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal folosind supravegherea video ca principal mijloc, legislatia din Romania prevede ca perioada de stocare a informatiilor si datelor ce rezulta din folosirea sistemelor de supraveghere video trebuie sa fie direct proportionala cu natura si scopul prelucrarii datelor, insa sa nu depaseasca mai mult de 30 de zile, exceptie facand situatiile „expres reglementate” prin lege sau a cazurilor ce au la baza un motiv intemeiat.

Mai mult decat atat, legea prevede ca dupa expirarea termenului mai sus mentionat si stabilit de catre operator, inregistrarile in cauza vor fi eliminate, fie prin stergere, fie prin distrugere, in functie de natura suportului pe care acestea au fost stocate.

 

2.Cine poate instala, folosi si stoca informatiile de pe camerele video pentru a le folosi drept probe?

Conform Art. 5 al aceleasi legi, folosirea camerelor de supraveghere cu scopul de a prelua imagini ce pot fi folosite in diverse contexte legislative, este permisa  persoanelor fizice, juridice si institutiilor, urmand urmatoarele indicatii:

  • Se pot monta camere de luat vederi (cat mai vizibile) in locurile si spatiile publice, inclusiv cele care sa inregistreze folosirea cailor de acces pe domeniul privat sau public.
  • NU se vor prelua datele cu caracter personal ce releva din inregistrarile video din spatiile in care se impune un anume grad de intimitate al persoanelor, precum: vestiare, cabine de proba, toalete publice, cabine de dus sau alte locuri si locatii considerate a fi intime si/sau personale.

(sursa: www.aspolska.pl )

3.Care este scopul inregistrarii video si ce fapte pot fi contestate in instanta prin probele video?

Fisierele de inregistrari video de pe camerele de supraveghere pot fi folosite (conform Art. 4 din legislatie) cu si in diferite scopuri:

  • Pentru combaterea si prevenirea faptelor cu caracter de infractionalitate (furt, jaf, etc.)
  • Pentru asigurarea protectiei si pazei  atat a persoanelor, cat si a bunurilor de natura materiala (imobile, instalatiilor utilitare publice, dar si imprejurimile acestora);
  • Pentru supervizarea traficului rutier cu scopul de a se identifica si semnala incalcarea normelor legislative de circulatie rutiera;
  • In sfera publica, astfel incat autoritatile competente (in acest caz autoritatea publica) sa poata sesiza savarsirea unei nereguli si sa poata actiona in conformitate cu legea;
  • Pentru realizarea intereselor legitime ale unei persoane, numai in masura in care nu reprezinta un prejudiciu adus la adresa persoanelor vizate, limitandu-le libertatea, drepturile fundamentale ale oricarui cetatean al statului sau interesele.

 

Asadar, inainte de a folosi camerele de securitate in scopul mentinerii protectiei si integritatii sociale, este necesar sa fii la curent cu prevederile legislative, astfel incat sa poti actiona in consecinta, atunci cand este cazul.