Nu ai nici un produs in cos.

7 probleme de imagine ale camerei de supraveghere - Cauze si Solutii

Cuprins:

 

Topul celor mai intalnite probleme si cauze ale camerelor de supraveghere

  1. ”Valurile” imaginilor captate
  2. Lipsa semnalului de la camerele de supraveghere
  3. Imaginea neclara a camerei de supraveghere
  4. Dungile colorate
  5. Interferentele de pe imaginile camerelor de supraveghere
  6. ”Puricii” (“zgomotul de imagine”) - Functiile AGC, DNR, BLC
  7. Filmarea nocturna - camerele de supraveghere cu infrarosu

Printre prioritatile tale se afla siguranta celor dragi, dar si a bunurilor? Iti doresti sa iti protejezi domiciliul, investind in produse de o calitate inalta? Ai achizitionat camere de supraveghere care, insa, au inceput sa aiba probleme de imagine? Este foarte important ca in cazul unor defectiuni tehnice sa apelezi la specialisti care sa te indrume, ori care sa intervina daca problema persista. Cu toate acestea, pentru a putea ajuta la rezolvarea situatiei, este nevoie sa stii care sunt posibilele cazuri, astfel incat sa constati care este tipul problemei (eroare a softului sau tehnica, nereguli la instalatia electrica, etc.).

 

Topul celor mai intalnite probleme si cauze ale camerelor de supraveghere

 

  1.  ”Valurile” imaginilor captate

De cele mai multe ori, aceste “valuri” sunt intalnite in cazul sistemelor analogice de camere de supraveghere, atunci cand acestea, pe timp de noapte, trec in modul de functionare cu infrarosu. Exista diverse cauze pentru care imaginea captata si  inregistrata de catre sistemul de supraveghere sa prezinte aceasta defectiune, printre care se numara:

  1. Daca lungimea cablului este prea mare, exista posibilitatea ca una sau mai multe camere ale sistemului de supraveghere sa nu primeasca suficient de mult curent electric, in mod special pe timp de noapte cand se activeaza automat functia de IR. In acest caz, este recomandat sa consultati cutia si specificatiile tehnice mentionate in manual, astfel incat sa va asigurati ca sistemul electric are capacitatea necesara de energie pe care o solicita sistemul de supraveghere. Totodata, utilizati un cablu de alimentare gros si scurt (pentru asigurarea intregului necesar de curent electric de care au nevoie camerele), rezistent, din CUPRU, nu din aluminiu, iar daca aveti posibilitatea, este recomandat sa montati un accesoriu pentru reglarea tensiunii (astfel se pot evita fluctuatiile acesteia).
  2. Exista cazuri in care o camera de supraveghere poate pierde curent chiar prin carcasa sa, daca aceasta este situata pe o suprafata metalica. Pentru a evita acest lucru, aveti grija sa montati camerele pe suprafete de plastic sau din lemn, ori din orice alt material si aliaj care nu conduce curentul electric, evitand astfel probleme precum tremurul imaginii, intreruperea transmisiei imaginii sau oprirea sa, ori dungile de culoare.
  3. Daca alimentarea sistemului de supraveghere este facuta din surse care nu sunt impamantate corespunzator, aparatura poate suferi defectiuni severe. Este recomandat de catre specialisti ca alimentarea camerelor de supraveghere sa fie aceeasi, ori sa se tina cont de voltajul si impamantarea fiecarei prize.
  4. Impamantarea este foarte importanta, in mod special daca DVR-ul are cutia metalica, deoarece aceasta poate preveni sau diminua pierderile intensitatii curentului electric. Pentru a constata daca prin cutie se pierde curent electric (care poate afecta imaginea inregistrarilor camerelor), se poate folosi un aparat special de masura.

2. Lipsa semnalului de la camerele de supraveghere

Deseori, aceasta problema de imagine a sistemului de supraveghere se datoreaza conexiunii la internet, care poate sa nu fie suficienta ca viteza, pentru cerintele impuse de pachetul camerelor, recomandat fiind semnalul 3G sau 4G.

Totodata, nu trebuie neglijate cablurile folosite in realizarea conexiunilor la internet, cat si cele de alimentare si legatura intre camere si DVR.

3. Imaginea neclara a camerei de supraveghere

Imaginea neclara a unui sistem de camere de supraveghere se poate datora mai multor factori, inclusiv calitatii pe care o au camerele. Rezolutia acestora este foarte importanta cand se pune problema claritatii inregistrarilor.

Numarul pixelilor este cel care influenteaza rezolutia, acesta variind in functie de calitatea camerelor de supraveghere, de formatul pe care acestea il au.

Totodata, claritatea unei imagini inregistrata cu o camera video difera in conformitate cu tipul tehnologiei folosite - ANALOGsau DIGITAL (“IP”, denumire folosita in cazul sistemelor de supraveghere).

4. Dungile colorate

In cazul dungilor colorate care pot aparea pe inregistrarile facute cu un sistem de supraveghere, trebuie verificate atat conexiunile dintre camerele video si DVR, cat si setarile dispozitivelor. Daca problema persista si nu se poate rezolva in urma controalelro mentionate mai sus, exista posibilitatea ca dungile colorate sa se datoreze unor defectiuni interne camerelor si trebuie apelat la ajutorul unui specialist.

5. Interferentele de pe imaginile camerelor de supraveghere 

Interferentele video apar in doar cateva cazuri, acestea putand fi remediate cu doar cateva ajustari:

  • Daca dintre camerele de supraveghere pentru exterior este montata pe o suprafata metalica, aceasta poate reda imaginile cu interferente sau dungi de culoare. Pentru a remedia situatia, trebuie schimbat locul dispozitivului sau se poate monta o bucata de plastic, ori lemn, intre suprafata exterioara a peretelui si camera video de supraveghere.
  • Una dintre cele mai intalnite cauze pentru care apar interferentele si diverse alte situatii neplacute atunci cand imaginea camerelor este redata, este lungimea cablurilor electrice si a celor de date (in cazul dispozitivelor wireless, semnalul slab).
  • Mediul de transmisie si frecventa semnalului sunt parametrii foarte importanti pentru sistemele de supraveghere, fie ca acestea sunt analogice sau digitale. Nu neglija calitatea si lungimea cablurilor pe care le utilizezi (analog), ori distanta si puterea semnalului wireless (IP - digital).
  • Desi UPS-urile sunt foarte utile, ajutand la diminuarea problemelor datorate fluctuatiilor de curent, orscilatiilor de tensiune, ori datorate penelor de curent. Acestea trebuie alese cu grija, astfel incat sa nu cauzeze calitatea imaginii. Este recomandat sa consulti un specialist inainte de a face o astfel de achizitie.

6.  ”Puricii” (“zgomotul de imagine”) - Functiile AGC, DNR, BLC  

De cele mai multe ori, “zgomotul de imagine” este intalnit in cazul filmarilor nocturne, atunci cand pe senzorul unde se capteaza filmarea, se face inregistrarea cu lumina scazuta.

Exista cateva sisteme de supraveghere care beneficiaza de AGC (Automatic Gan Control), functie care regleaza automat fluctuatiile de iluminare. Pentru ca aceasta sa opereze corect, atunci cand sunt instalate camerele, trebuie oprita, astfel incat sa nu influenteze imaginea bruta.

Deoarece AGC doar ajuta la obtinerea unor imagini mai luminoase (crescand direct proportional “zgomotul de imagine”), este esential sa nu neglijati claritatea filmarilor, cautand la sistemul de supraveghere pe care il doriti, functia DNR (Digital Noise Reduction). Aceasta functie, are rolul de a “curata” imaginea de “puricii” nedoriti, oferind o inregistrare “curata”, clara.

Pentru zonele in care exista posibilitatea ca frecvent camera sa surprinda persoanele in fata unei surse foarte puternice de lumina (ex.: in fundal sa fie zilnic apusul sau rasaritul), este recomandat ca sistemul de supraveghere sa contina functia BLC (Backlight Compensation), aceasta avand rolul de a compensa luminozitatea din cadru, astfel incat imaginea sa fie corect expusa.

7. Filmarea nocturna - camerele de supraveghere cu infrarosu

De cele mai multe ori, sistemele de supraveghere cu iluminator IR (infrarosu) sunt ideale pentru persoanele care au nevoie de camere care sa faca fata unui mediu in care nu exista surse de lumina suficient de puternice pentru ca filmarile sa poata fi de o calitate (cel putin) medie.

Aceasta functie speciala este recomandata pentru zonele (interioare / exterioare), unde o camera obisnuita, fara IR, nu poate face o inregistrare “clara”, trebuind sa suplimenteze lipsa luminozitatii prin compensare, creand foarte mult “zgomot de imagine”.

Pentru o inregistrare video de cea mai buna calitate, indiferent de conditiile si sursele de lumina, investiti in camere cu functii speciale, precum cel cu IR inteligent. Acestea vor oferi o compensare de luminozitate care va ajuta la pastrarea detaliilor si mentinerea unei claritati maxime.



Surse foto:

www.xf.ro

www.smartsecuritytoronto.ca

www.idsecuritysystems.co.uk

www.itech-ny.com