Nu ai nici un produs in cos.

 Calitatea imaginii lasa de dorit? Afla care sunt cele mai bune tipuri de cabluri video 

Cuprins:

     1. Informatii utile despre cablurile coaxiale

  • Aplicabilitatea cablurilor conductoare
  • Tipuri de cabluri coaxiale
  1. Cum alegi cel mai bun cablu coaxial, pentru o calitate mai buna a imaginii?
  2. Sursa de alimentare pentru camerele de supraveghere
  3. Cum conectezi cablul coaxial la sistemele video si audio?

Cablul coaxial a fost inventat in 1880, fiind folosit pentru prima data de catre compania AT&T, cu ajutorul unei structuri de transmitere coaxiala.Astazi, tehnologia permite folosirea unor fire rasucite de cupru sau a fibrei optice, drept alternativa a cablului coaxial. Intr-o caseta speciala protectoare, pot fi grupate mai multe perechi de tuburi coaxiale, cu posibilitatea de a transmite informatia pe distante foarte mari.

 1. Informatii utile despre cablurile coaxiale 

Cablul coaxial este un cablu conductor folosit, de regula,  pentru transmiterea semnalelor de frecventa radio. Acesta este utilizat pentru a conecta atat emitatoare radio, cat si in retelele de calculatoare si televiziunea prin cablu. Acesta este confectionat din cupru, cu un invelis metalic, alaturi de alte elemente ce blocheaza interferenta semnalelor intre ele. Este adesea folosit de de catre companiile TV, in scopul de a conecta antenele la institutiile sau locuintele abonate. Compatibilitatea acestuia cu varianta de utilizare este un lucru esential de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un cablu coaxial.

  • Aplicabilitatea cablurilor conductoare

Aplicabilitatea cablului coaxial consta in rezistenta la mediu, indiferent de conditiile meteo, fiind ideal atat pentru exterior, cat si pentru interior. Modul in care este transmis semnalul nu poate fi influentat de rasucirea sau plierea cablului, multumita flexibilitatii. Se poate amplasa pe lateralele cladirilor, in zone mai greu accesibile, chiar si in pamant, fara sa altereze semnalul.

  • Tipuri de cabluri coaxiale

Cablurile coaxiale pot fi, de regula, de tip:

-RG-58

-RG-59

-RG-8

-RG-6

Cel din urma este cel mai des folosit de catre rezidente sau sedii de firma, pentru televiziunea prin cablu, iar RG-58 este adesea folosit pentru aplicatiile de retea Ethernet.

 

 2. Cum alegi cel mai bun cablu coaxial, pentru o calitate mai buna a imaginii? 

Cablul coaxial este una dintre cele mai vechi si utilizate variante. De ce? Reprezinta o solutie foarte simpla si sigura, prezentand eficienta de-a lungul timpului. Daca vrei sa conectezi camerele de supraveghere printr-un cablu coaxial, acesta trebuie sa faca legatura de la camera la unitate de inregistrare a imaginilor. Unul dintre dezavantajele cablului coaxial este faptul ca nu poate fi utilizat pentru doua sau mai multe camere video in acelasi timp. Asadar, pentru fiecare camera in parte vei avea nevoie de un cablu coaxial individual.

In cazul sistemelor de supraveghere, cel mai des folosit cablu coaxial este cel de tip RG-59, insa poate fi folosit si un cablu mai gros, care poate sa duca semnalul la o distanta de pana la 100m mai mult decat cel de tip RG-59. Pentru o calitate cat mai buna si un pret convenabil, cea din urma varianta este cea mai optima.

 3. Sursa de alimentare pentru camerele de supraveghere 

In cazul camerelor de supraveghere, este mai recomandat sa se foloseasca un cablu UTP. Implementate intr-o maniera corecta, ambele variante, atat cablul coaxial cat si cablul UTP dau un bun randament. Avantajul unui cablu UTP este faptul ca poate fi folosit singular, pentru transmiterea semnalului de la un numar mai mare de camere, fiind mult mai avantajos decat cel coaxial. Cablul coaxial este recomandat pentru distante mai scurte , de la DVR pana la camerele de luat vederi.



 4. Cum conectezi cablul coaxial la sistemele video si audio? 

Atunci cand folosesti cablul coaxial, este important sa stii care este distanta maxima pe care il poti folosi. Vei gasi aceste detalii in instructiunile produsului sau online, pentru toate tipurile de cablu. Poti sa maresti distanta maxima de folosire, cu ajutorul unor amplificatori de semnal.

Pentru a conecta corect cablul coaxial la sursa, e important sa tii cont de toti pasii necesari pentru o buna functionare. De aceea, e bine sa stii din ce este format acest cablu si cum functioneaza.

Cablul coaxial este alcatuit dintr-un material conductor in interior (cupru sau aluminiu) si un invelis, ce se afla chiar sub protectia exterioara. Miezul de cupru sau aluminiu aflat in interior reprezinta firul +PLUS  legaturii video, iar invelisul exterior reprezinta firul - MINUS. Mai intai, se efectueaza procedura de mufare, care consta in pregatirea cablului pentru folosire. Este important sa respecti instructiunile date, pentru a utiliza cablul intr-un mod corect.

Primul pas este sa tai izolatia exterioara a cablului, in functie de dimensiunea mufei pe care trebuie sa o atasezi mai apoi. De regula, se taie aproximativ un centimetru din invelisul cablului, avand grija ca firele sa nu fie afectate. Mai departe, firele metalice se trag in partea de jos pe cablu, iar izolatia firului interior se va indeparta.

In final, se monteaza mufa pe cablu, prin infiletare. Daca firul interior din cupru este mult prea lung, acesta se poate scurta cu ajutorul unui patent, intrucat sa nu iasa mai mult de 3 centimetri inafara mufei. Aceasta se poate fixa mai bine ulterior, pentru mai multa stabilitatea pe cablu.

Procedura de conectare a cablului coaxial la sistemele video si audio nu ar trebui sa fie o sarcina complicata.Tot ceea ce ai nevoie sunt numai cateva instrumente de baza si atentie sporita, pentru a parcurge pasii necesari. Daca ai ales cablul potrivit pentru ceea ce ai nevoie, cu siguranta calitatea imeginii va fi una impecabila.